
İNŞAATLIK KERESTE VE SİLİNMİŞ KERESTE
Kereste Nedir ?
Ağacın, ticari maksatla kullanılabilir duruma getirilmiş hali. Bulunduğu şekliyle kullanılamayan ağaç, önce kesilir sonra hızar atölyelerinde kereste haline getirilir. Keresteler, sınıflandırılır, kurutulur, gerekiyorsa son işlemler yapılıp pazarlanır. Dünyada ortalama olarak, kesilen ağaçların yarısı yakacak olarak, diğer yarısı da kağıt imalatında ve çeşitli işlerde kereste olarak kullanılmaktadır. Kullanılacağı yere göre çeşitli ağaçlardan kereste elde edilir. Sertliklerine bağlı olarak bazı ağaçlar, şöyle sınıflandırılabilir
Yumuşak Kereste. — Kerestenin bu çeşidi en çok, çam, ladin, köknar, sedir ve bazı serviler gibi kozalaklı ağaçlardan elde edilir. Bunların çoğu yaz kış yapraklarını dökmez. Gövdeleri kıvrımlı değildir, yukarı doğru dümdüz uzanır. Yumuşak kereste, sert keresteye göre çok daha hafif, sağlam, fakat kıymıklı olur. Buna karşılık eğilip bükülmesi azdır. Bu çeşit kereste en çok yapı malzemesi olarak ve kapı, kutu gibi şeylerin yapımında kullanılır. Keresteler ayrıca dayanıklı oluşlarına, üzerlerinde bulunan damarlara, çatlaklara ve budaklara göre de sınıflara ayrılır. Bu sınıflandırma, keresteler fabrikadan çıktıktan sonra yapılır. En iyi cins kereste, budaksız olanıdır. Budaklı kerestelere, âdi kereste denir. Bunların da ayrıca iyi ve kötü cinsleri bulunur.
Silinmiş Kereste Nerelerde Kullanılır?
Yumuşak ağaç kesteresi ve sert ağaç kesteresi olarak ikiye ayrılırlar.
Yumuşak ağaç kestereleri genellikle inşaat ve ambalaj sektörlerinde kullanılır. Çam, göknar, ladin ve kavak olmak üzere yumuşak ağaç türlerinden elde edilen kereste çeşitleridir.
Sert ağaç keresteleri genellikle dış mekan, gemi ve inşaat sektörü, mobilya üretimi alanlarında kullanılırlar. Kayın, teak, kestane, meşe ve ceviz ağaçlarından üretildikleri için yetişmeleri genellikle zaman alan kerestelerdir.

Kereste Ölçüleri Nelerdir?